Eczeem

Eczeem is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor een aantal inflammatoire en meestal chronische huidziekten met gemeenschappelijke symptomen zoals roodheid, schilfering en jeuk
Afhankelijk van de aangetaste zone en de leeftijd kan soms moeilijk het onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten eczeem. Daarnaast kunnen de verschillende vormen ook tegelijk voorkomen. 

De fysieke klachten variëren per persoon van licht tot zeer ernstig en belastend voor de levenskwaliteit.
Eczeem heeft vaak een cyclisch en onvoorspelbaar verloop, met acute fases (opstoten) en periodes waarin de klachten beperkt zijn.
Eczeem is niet besmettelijk. Wel kan een genetische aanleg de onderliggende oorzaak van het eczeem zijn.

Diagnose

Raadpleeg steeds een arts of dermatoloog voor de juiste diagnose.

Een visueel onderzoek van de huidletsels staat hierbij centraal en is vaak voldoende voor een diagnose. De arts zal ook vragen stellen over de situaties waarin de klachten voorkomen en over gelijkaardige aandoeningen in de familie.

Een arts kan ook verschillende soorten testen laten uitvoeren om een atopische of allergische oorzaak te bevestigen of net uit te sluiten:

Omdat het verloop van eczeem vaak grillig en onvoorspelbaar is en het enkele maanden kan duren vooraleer je op consultatie kunt bij een specialist, raden we aan om de nodige documentatie bij te houden. Foto’s van de eczeemplekken, een beknopt eczeemdagboek of een zelfevaluatie zoals met de app PO-SCORAD kunnen helpen om het ziektebeeld te bepalen.

Oorzaken van eczeem

De oorzaak van de meeste soorten eczema is nog niet 100% duidelijk, maar vermoedelijk gaat het om een combinatie van genetische en externe factoren.

Mensen met eczeem hebben soms een overactief immuunsysteem dat geactiveerd wordt door externe of interne prikkels. Het immuunsysteem reageert op deze prikkels door het aanzetten van een ontstekingsreactie. Het is deze ontstekingsreactie die de klachten van een rode, jeukende en soms pijnlijke huid veroorzaakt die de meeste vormen van eczeem gemeen hebben.

Onderzoek toont ook aan dat mensen met atopisch eczeem een mutatie in het gen hebben dat verantwoordelijk is voor de productie van filaggrine. Dit is een proteïne dat ons lichaam helpt om een beschermlaagje over de huid te leggen. Zonder filaggrine heeft onze huid het moeilijker om gehydrateerd te blijven en is ze gevoeliger voor bacteriën en virussen. Dit is dan vaak ook een verklaring voor de droge huid bij mensen met eczeem en maakt hen extra gevoelig voor jeuk.

Gerelateerde aandoeningen

Atopisch eczeem kan voorkomen samen met andere allergie-gerelateerde aandoeningen zoals voedselallergie, astma, allergische rhinitis of urticaria.

Er kan sprake zijn van een secundaire bacteriële of virale infectie op de huidletsels die ontstaan zijn door het krabben.

Patiënten met een chronische vorm van eczeem hebben naast de fysieke (jeuk)klachten een verhoogde kans op psychische klachten zoals slaapstoornissen, angst en depressie. Deze psychische klachten krijgen nog te weinig aandacht, maar hebben een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit.

Studies toonden ook een verhoogd risico aan bij eczeempatiënten op hoge bloeddruk, obesitas, type 1 diabetes, ADHD of andere ontstekingsziekten.