Hoewel eczeem vaak een genetische oorzaak heeft en dus niet genezen kan worden, kunnen de lichamelijke klachten (jeuk, roodheid, schilfering) wel verminderen tot een tijd lang wegblijven dankzij de juiste verzorging en behandeling.

Naast de lichamelijke kant, is het niet onbelangrijk om de psychologische effecten op tijd te (h)erkennen en aan te pakken.

Veel mensen die te maken hebben met matig tot ernstig eczeem komen in een vicieuze jeuk-krabcyclus terecht, waarbij lichamelijke en psychologische factoren elkaar versterken.

Om het eczeem onder controle te krijgen is een combinatie nodig van de volgende drie maatregelen. 1+1+1 is hierbij meer dan 3. Eén enkele maatregel zal maar een beperkt effect hebben op matig tot ernstig eczeem.

  1. Voorkom zoveel mogelijk uitdroging en irritatie van de huid
  2. Breng dagelijks verzorgende bescherming aan in de vorm van crèmes en zalven ter compensatie van de verstoorde huidbarrière, om invloeden van buitenaf minder kans te geven. Pas ook je bad- of doucheroutine aan.
  3. Volg wanneer nodig een behandeling volgens de richtlijnen van de arts.

Irritatie voorkomen

De eerste stap in het controleren van je eczeem is uiteraard: triggers (eczeem-uitlokkende factoren) zo veel mogelijk vermijden. Welke triggers specifiek voor jouw huid belangrijk zijn, is persoonsgebonden. Vaak voorkomende triggers zijn: zweten, irriterende (bv. wollen) kleding, stress, vermoeidheid, het gebruik van detergenten en alles wat de huid (nog meer) uitdroogt. Daarnaast kan een allergie (bv. huisstofmijt, voeding) mogelijk het eczeem uitlokken. Het is belangrijk om onder begeleiding van een arts deze factoren op te sporen of uit te sluiten.

Wat kan je zelf doen om eczeemopstoten te voorkomen?

 

En verder…

 

Beroepskeuze

Wanneer je lijdt aan eczeem is niet elke beroepskeuze zo’n goed idee. Beroepen waarbij je regelmatig wordt blootgesteld aan chemische producten (bv. kappers, schoonmaak, schoonheidsspecialisten), allergenen (bv. groenonderhoud, dierenverzorging), grote temperatuurschommelingen of een hoog stressniveau kunnen je eczeem systematisch verergeren. Je kan jezelf veel leed besparen met een andere beroepskeuze. Ook beroepen waarbij je regelmatig je handen moet wassen kunnen een risico zijn. Handschoenen kunnen een oplossing zijn, maar kunnen ook irriteren bij regelmatig gebruik.

Erfelijke factoren, weersomstandigheden, onze omgeving en ons stressniveau hebben we helaas niet (altijd) onder controle. Na een tijd kan dit psychologisch ontmoedigend zijn, vooral omdat je niet zeker weet wat de oorzaak is van je eczeem en dus ook niet hoe die te vermijden. Probeer daarom te focussen op de factoren die je wel kan controleren.

Er is geen wetenschappelijke grond dat bepaalde voedingssupplementen of voedingsrestricties – noch bij de patiënt noch tijdens de zwangerschap – eczeem kunnen voorkomen. Tenzij in het uitzonderlijke geval dat er een voedingsallergie in het spel is. Wel kan een algehele goede gezondheid – door gezonde voeding, beweging, mentaal evenwicht en voldoende slaap – de huid natuurlijk alleen maar ten goede komen. Verwacht hiervan geen wonderen, maar ga ook niet voorbij aan het belang hiervan.

Beschermende en hydraterende verzorging

Als je huid aanleg heeft voor eczeem, is de huidbarrière vaak onregelmatig of verstoord, waardoor invloeden van buitenaf – zoals koud en guur weer – nog meer irritatie kunnen opwekken. Veel mensen met eczeem hebben daardoor meer last in de winter. Door middel van een goede dagelijkse verzorging kan je die barrière versterken. Dit zal je comfortgevoel en de periodes tussen eczeemopstoten vergroten.

Die dagelijkse verzorging bestaat uit crèmes en/of de vettigere zalven. We spreken hier niet van producten die medicatie bevatten, maar van onderhoudszalven die tot doel hebben om de huid te hydrateren en de jeuk te verzachten.

Welke zalf/crème kiezen?

Er is een verschil tussen de comedogene zalven en de niet-comedogene crèmes. Comedogeen wil zeggen dat de zalf de huidporiën grotendeels afsluit, bv. vaseline of paraffine. Een crème is een emulsie van water en vet en sluit daardoor de huid niet af. Een vettige zalf kan wonderen doen als je huid extreem droog is, maar een teveel aan warmte en zweet kan niet gemakkelijk weg. In de zomer, na het sporten of voor minder droge zones kan een crème dus beter geschikt zijn. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur en van je huid af.

Het is voor iedereen even zoeken naar een product dat voor jou goed werkt. Soms kan een neutraal product uit de supermarkt of natuurwinkel volstaan, andere mensen verkiezen een product van een gespecialiseerd merk uit de apotheek en nog anderen een door de apotheker zelfbereide formule (magistrale bereiding). Je kan ook verschillende crèmes hebben voor verschillende lichaamsdelen (gezicht, handen, voeten, lippen), seizoenen of situaties. Vraag in de apotheek zeker naar staaltjes van gespecialiseerde merken om ze eerst uit te proberen (ook handig voor onderweg en op reis!).

Onderhoudszalven en -crèmes zijn gemaakt op basis van vette ingrediënten die met water worden gemengd met behulp van een of meerdere emulgatoren en additieven.

Uiteraard is het belangrijk dat deze ingrediënten zelf geen irritatie opwekken. Heb je aanleg voor of een vermoeden van (contact)allergie?

Hoe en wanneer smeren?

Smeer je minstens een- tot tweemaal per dag helemaal in met de crème/zalf van jouw keuze.

Naargelang het seizoen, je omgeving, activiteit of de conditie van je huid kan het nodig zijn om meerdere keren per dag te smeren. Het kan daarom best handig zijn om een kleine tube mee te nemen naar school of werk.

In het begin moet je leren om tijd te maken voor dit smeerritueel en geen plekjes te vergeten. Na een tijd wordt dit routine. Start bijvoorbeeld bij je gezicht en werk zo langzaam naar je voeten toe. Zorg ervoor dat je zeker alle droge plekken ingesmeerd hebt, zoniet je hele huid.

Smeer niet tegelijk een hydraterende en een behandelende crème. Begin met de minst vette zalf, laat die ongeveer een half uur tot een uur intrekken, en smeer er dan de andere over. Of smeer bijvoorbeeld ’˜s morgens de hydraterende zalf en ’˜s avonds de behandelende zalf, zodat die ’˜s nachts goed kan intrekken. Soms is een behandelende zalf zelf ook voldoende vettig.

Smeerschooltjes

Om jonge kinderen en hun ouders te laten kennismaken met deze ziekte en te helpen de nieuwe verzorgende routine aan te leren, zijn er de atopiescholen of smeerschooltjes. Tijdens dit therapeutisch educatief programma, bestaande uit één tot enkele sessies, is er meer tijd dan tijdens de consultatie voor de dokter en de verpleegkundige om uitleg te geven. En natuurlijk is er ook ruimte om ervaringen te delen, te experimenteren en te oefenen. De kinderen zien bovendien dat ze niet alleen zijn met hun eczeem. 

In Vlaanderen kun je terecht in verschillende ziekenhuizen, waaronder het UZ Gent en UZ Leuven, na doorverwijzing door je eigen dermatoloog. Vraag bij de organisatoren na wanneer het volgende smeerschooltje gepland is: 

UZ Gent
dermatinfo@uzgent.be
09 332 18 81

UZ Leuven
dermatologie@uzleuven.be
016/337950

Douche en bad

Sommige mensen hebben af en toe ook baat bij één van grootmoeders’ trucjes: