Biomedisch onderzoek en de oorzaak van eczeem

Wereldwijd heeft 2 tot 5% van de volwassenen en ongeveer 15% van de kinderen last van eczeemsymptomen zoals een droge, ontstoken en zeer jeukende huid met ontstoken wondjes. 

Hoewel er talloze behandelingen voor eczeem zijn, zoals medische crèmes, zijn de exacte oorzaken van de aandoening nog niet helemaal bekend. 

In een nieuw wetenschappelijk artikel van de Binghamton Universiteit (New York) onderzoekt men twee aspecten van eczeem die zelden samen worden bestudeerd. Lipiden en bacteriën en dit in relatie tot eczeem. 

Mensen met eczeem hebben als gevolg van hun aandoening een verlaagd niveau van huidoliën, ook bekend als lipiden, specifiek van de groep die ceramiden wordt genoemd. Deze lipiden op het huidoppervlak reguleren de hydratatie en helpen de huid ook te beschermen tegen vreemde indringers. 

Een ander gevolg van eczeem is een toename van stafylokokbacteriën in de huid, die irritatie en infectie kunnen veroorzaken. 

Genetica kan een rol spelen bij het al dan niet hebben van eczeem (atopie), maar het is ook aangetoond dat mensen in bepaalde beroepen meer kans hebben om de huidaandoening te krijgen, denk daarbij aan kappers, gezondheidswerkers, metaalbewerkers en mensen in de voedselverwerkende industrie.  De connectie met eczeem?  Meer handen wassen of regelmatig contact met irriterende stoffen? 

“Wat gebeurt er als, door een mutatie of door beroepsrisico’s, er een verminderde aanwezigheid van lipiden op de huid is?” De essentie van deze studie is dat bacteriën onder normale, gezonde omstandigheden de huidbarrière niet binnendringen. Bij atopische dermatitis-omstandigheden of lipide niveaus die overeenkomen met AD, doet het dat wel en het duurt consequent negen dagen.” 

Omdat de stafylokokbacteriën immobiel zijn, moeten ze zich in aantal vermenigvuldigen om door de beschermende buitenste huidlaag te groeien die bekend staat als het stratum corneum. De Watson-onderzoekers denken dat de bacteriën niet om de huidcellen heen groeien, maar er juist doorheen. Met uitputting van lipiden – hetzij door genetica of beroepsrisico’s – lijkt de huid kwetsbaarder te worden voor bacteriële invasie en infectie van onderliggend huidweefsel. 

“Als we meestal denken aan de oliën in onze huid, denken we aan waterretentie en hydratatie – dat soort dingen,” zei Lipsky. “Nu kijken we hoe deze lipiden belangrijk zijn voor bescherming tegen deze micro-organismen die binnen kunnen komen en ziekten kunnen veroorzaken.” 

Hoewel deze studie niet alle geheimen van atopische dermatitis heeft ontsluierd, is het een grote stap voorwaarts om aan te tonen dat de bacteriën eerder de oorzaak dan het resultaat van de ziekte kunnen zijn. Verder onderzoek is vereist en dat is waar het Watson-team het volgende zal onderzoeken. 

“Nu we weten dat bacteriën door een huid kunnen doordringen die verarmd is, hoe beïnvloedt het de huid dan mechanisch?” vroeg Lipsky. “Maakt het de huid zwakker en heeft het meer kans op barsten? Kunnen we erachter komen hoe bacteriën door verschillende huidlagen bewegen?” 

German voegde toe: “Bij wetenschappelijk onderzoek krijg je één antwoord en verschijnen er drie extra vragen, dus we zitten nooit vast aan dingen die we moeten doen.” 

Bron: 
Zachary W. Lipsky, Cláudia N. H. Marques, Guy K. German. Lipid depletion enables permeation of Staphylococcus aureus bacteria through human stratum corneum. Tissue Barriers, 2020; 1754706 DOI: 10.1080/21688370.2020.1754706