Uw vragen over Covid-19

Zijn wij een Covid-19 risicogroep?

Hoogrisico patiënten zijn personen met diabetes, hartziekten, verhoogde bloeddruk, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is.  Mensen met astma lopen een hoger risico om bij infectie ernstige complicaties te hebben.  Het is dus enorm belangrijk om infectie te vermijden!
Mensen met allergie of eczeem die geen astma hebben, zijn officieel geen hoogrisico groep.  Maar laat me toe ons toch te bestempelen als ‘extra risico’ groep.
Mensen met actieve hooikoorts symptomen (vb. als gevolg van pollen) niezen vaker, hebben jeukerige ogen enz…waardoor we onze gezicht vaker aanraken en in contact komen met infectiegevoelige plaatsen (neus, gezicht, ogen)
Mensen met eczeem raken veel vaker hun huid en dus ook hun gezicht aan.  Jeuk activeert nu eenmaal de krabreflex en dit is bijna niet te controleren.

Is mijn medicatie nog wel veilig?
Corticosteroïden:
Een studie door de Endocrine Society gepubliceerd op 31 maart stelt dat patiënten die Glucocorticoïden/ corticosteroïden gebruiken een hoger risico hebben om ernstig te reageren op een Covid-19 infectie.  Er zijn veel aandoeningen waarbij het innemen van medicijnen met corticosteroïden onderdeel uitmaken van de behandeling van eczeem en astma. corticosteroïden kunnen in allerlei soorten medicijnen zitten, namelijk tabletten, crèmes/zalven, injecties of inhalatiemedicijnen
De conclusie van het onderzoek:  Patiënten die deze medicijnen gebruiken, zijn mogelijk gevoeliger voor COVID-19 als gevolg van de medicatie die het immuunsysteem onderdrukt.MAAR Patiënten met astma mogen hun voorgeschreven medicatie voor inhalatiecorticosteroïden (of voorgeschreven orale corticosteroïden) niet stopzetten. Het stoppen van inhalatiecorticosteroïden leidt vaak tot een potentieel gevaarlijke verergering van astma en het vermijden van deze medicatie kan ernstige gevolgen hebben! Soms zijn orale corticosteroïden op lange termijn nodig om  astma te behandelen, en het kan gevaarlijk zijn om ze plotseling te stoppen!

Het belangrijkste wat je kan doen is je astma onder controle houden en je medicatie blijven nemen!

Anti-Histamine medicatie:
Deze onderdrukken het immuunsysteem niet en er is op dit moment geen enkele reden waarom je ze niet meer zou mogen nemen!

Cortisone neusspray:
Veilig voor gebruik.   het is belangrijk om je allergie symptomen zo goed mogelijk onder controle te houden.

Van al dat wassen krijg ik eczeem op mijn handen
Het is ook belangrijk om je handen royaal te hydrateren. Een droge, gebarsten huid loopt een groter risico op allerlei soorten infecties, dus breng na het wassen een beetje vochtinbrengende crème aan. De meeste vocht inbrengende lotions hebben vergelijkbare ingrediënten.  Vb. Avene cicalfate herstellende handcrème. Maar je kan ook hydrateren met je reguliere vochtinbrengde crème tegen eczeem.
Of luister hier naar de uitleg van Dermatoloog Dr. Lapeere UZGent

Wat kan je zelf doen om het virus te vermijden?

 • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 • Was vaak je handen. (warm water minimum 20 seconden. Vooral na hosten of niezen.)
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Hou je astma onder controle en neem je medicatie
 • Geef het virus niet door aan anderen
 • Geef geen hand, kus of knuffel.
 • Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus:
 • Mensen ouder dan 65 jaar
 • Mensen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren
 • Mensen die gevoelig zijn voor infecties
 • Laat kinderen niet in contact komen met oude mensen. Kinderen worden niet heel ziek van het coronavirus, maar ze – kunnen het wel makkelijk doorgeven.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.

Zijn mondmaskers nuttig?
Ja dat kunnen ze zeker zijn.  Zelfs een goed zelfgemaakt mondmasker kan nuttig zijn maar enkel in de juiste omstandigheden, bij goed gebruik en voldoende kwaliteit.  Indien je in een gesloten ruimte contact hebt met andere mensen die potentieel besmet zijn kan een gezichtsmasker je enige bescherming bieden.  Maar ze zijn niet 100% beschermend en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.  Niemand mag aannemen dat ze worden beschermd door een gezichtsmasker om inademing van virussen te voorkomen maar een masker gebruiken is nog altijd beter dan geen masker.
Het is onze mening dat je ze beter wel gebruikt in gesloten ruimtes buitenhuis.  Maar het blijft noodzakelijk om je handen goed te wassen en bovenstaande regels te respecteren!  Na ieder gebruik dien je een zelfgemaakt masker te reinigen in de 90 graden was.  Het heeft wellicht weinig nut om in de buitenlucht een mondmasker te dragen als je afstand regels in acht neemt.
Koop geen wegwerp mondmaskers!  Zolang er schaarste is kunnen deze best exclusief gebruikt worden door hulpverleners en medisch personeel.Maak je eigen mondmasker:
Je kan op het internet heel wat voorbeelden vinden van hoe je een mondmasker kan maken.
Er zijn zelfs voorbeelden van modellen met filterzakje.Het materiaal moet dik en dicht geweven zijn, zoals een theedoek of een zwaargewicht T-shirt, en het masker moet strak rond de neus en mond passen zonder openingen.

Zijn (wegwerp)handschoenen nuttig?
Minder dan mondmaskers, maar ze kunnen nuttig zijn in situaties waar er meer besmettingsgevaar is.  Echter moeten deze handschoenen op de juiste manier gebruikt worden en moet je je handen blijven wassen volgens de regels van hierboven.

Moet ik gaan werken als ik een hoog-risico patiënt ben?
Heb ik het recht om in preventieve quarantaine te gaan om besmetting van mezelf of van een gezinslid vermijden? Op welke uitkering hebben zij dan recht? En is een preventieve quarantaine via thuiswerk een oplossing voor hoogrisicopatiënten die aan het werk zijn?  We gingen ten rade bij onze koepelorganisatie Vlaams Patiënten Platform  die hier volgend persbericht over verdeelden:
VPP vraagt duidelijke regeling voor hoogrisicopatiënten of familie van hoogrisicopatiënten

Verwarring en verdeeldheid op het terrein
Sommige werkgevers nemen zelf initiatief en beschermen hun personeelsleden die hoogrisicopatiënt zijn door ze het statuut van tijdelijke werkloosheid te geven als thuiswerk niet mogelijk is. Deze werknemers ontvangen een werkloosheidsuitkering die 70% van hun loon bedraagt. Zij kunnen ook beroep doen op de extra financiële maatregelen die de overheid nam in het kader van corona.

Daarnaast zijn er artsen die hoogrisicopatiënten een attest van arbeidsongeschiktheid geven voor een langere periode om besmetting op het werk te vermijden. Deze persoon zal tijdens de eerste maand een gewaarborgd loon van de werkgever ontvangen en vervolgens een ziekte-uitkering die 60% van het loon bedraagt. Hij of zij zal geen beroep kunnen doen op de extra financiële maatregelen van de overheid.
Ten slotte zien we in de praktijk ook werkgevers en artsen die niets ondernemen. Dit zorgt voor ongerustheid en onduidelijkheid.

“Wij willen hiermee niemand met de vinger wijzen”, zegt directeur Ilse Weeghmans,  directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, “maar het mag duidelijk zijn dat hier op het terrein op verschillende manieren mee wordt omgegaan.” We vragen dan ook dringend duidelijkheid en een oplossing voor:
Hoogrisicopatiënten waarbij thuiswerk niet mogelijk is. Er is hierbij nood aan een duidelijke beslissing wat betreft het uitkeringsstatuut wanneer preventieve quarantaine een medische noodzaak is.
Hoogrisicopatiënten waarbij preventieve quarantaine een medische noodzaak is en thuiswerk mogelijk is. We blijven hierbij rekenen op de goodwill van werkgevers om thuiswerk toe te staan bij hoogrisicopatiënten in preventieve quarantaine die aan het werk zijn.
Familieleden van hoogrisicopatiënten.