Voor u getest: UVB-therapie thuis met Dermasun Helios

Als Vlaamse patiëntenvereniging kreeg Allergienet de kans om het Dermasun Helios toestel gratis uit te testen.

 Uv-B is één specifiek deel van het spectrum dat zich in zon- en kunstlicht bevindt. UVB-therapie is reeds lang één van de mogelijkheden in de behandeling van eczeem. Patiëntenervaringen en onderzoek wezen immers uit dat de zon een positief, kalmerend effect heeft op de eczeemhuid (i.t.t. het zweten in de zomer). 

In België was deze behandeling vooralsnog enkel beschikbaar bij de dermatoloog, met name de smal-spectrum UVB of TL01. In Nederland kan de therapie dankzij een aangepast toestel ook thuis gevolgd worden en wordt dit zelfs door sommige ziekteverzekeringen terugbetaald. Door de lage dosis breedspectrum UVB en de korte duur van elke sessie is het een geschikte onderhoudsbehandeling voor de langere termijn.

Aangezien ik elke dag naar Brussel pendel voor het werk, is deze therapie voor mij enkel thuis haalbaar, dus ben ik blij met deze kans. Bovendien begin ik mijn eczeem eindelijk beter onder controle te krijgen en zal de UVB hopelijk een goede onderhoudsbehandeling zijn om de intervalfasen te verlengen. 

 Ik besprak de voor- en nadelen met mijn dermatoloog, die het systeem kende van op stage in Nederland. Ik zet de voordelen en aandachtspunten voor jullie op een rij:

 Voordelen:

  1. Het Helios toestel is eenvoudig thuis te installeren, op een standaard in elke ruimte met een stroompunt (bv. in slaapkamer of douche), waardoor de verplaatsing drie maal per week naar de dermatologenpraktijk overbodig wordt en de lichttherapie veel gemakkelijker in de dagelijkse routine kan worden opgenomen.
  2. Bewezen effect op eczeem, als onderhoudsbehandeling die je structureel opbouwt en volhoudt. Daardoor zal de nood aan corticosteroïden na verloop van tijd dalen.
  3. Ondersteunt ook de aanmaak van vitamine D, wat in de wintermaanden mooi meegenomen is.
  4. Een handleiding, schoonmaaktips en UV-beschermende bril voor de ogen zijn meegeleverd.
  5. De belichtingsduur kan zelf worden ingesteld en is automatisch begrensd tot 10 minuten voor een veilig gebruik.

Aandachtspunten:

  1. De UVB-therapie wordt in België niet terugbetaald, ongeacht waar die plaatsvindt. Het toestel aankopen is dus wel een investering. De mogelijkheid om het toestel te huren in België is in ontwikkeling.
  2. Stem het gebruik van cortisone af op de lichttherapie. Gebruik van cortisone gedurende een dag voor de belichting en tot vier uur erna wordt afgeraden. Als je bijvoorbeeld op maandag- en woensdagochtend een UVB-sessie doet, dan kan je wel maandagavond of dinsdagochtend smeren waar het nodig is. Bespreek dit bij twijfel met je arts. 
  3. Er is een kleine kans op zonnebrand, met name als je de gebruiksaanwijzingen niet naleeft.

 De installatie van het Helios toestel op mijn slaapkamer verliep vlot, dankzij de meegeleverde staander. Het toestel neemt weinig plaats in beslag, alleen moet er wel vrije ruimte zijn om op de juiste afstand (30-40 cm) van de lamp te gaan staan.

 Afgelopen week ging ik van start. Net als bij de dermatoloog raadt het voorbeeldschema drie belichtingsbeurten per week aan, bv. maandag, woensdag en zaterdag. ’s Ochtends is voor mij ideaal, omdat ik dan de UVB kan doen voordat ik mijn onderhoudszalf smeer. Vochtinbrengende crèmes en zalven zijn immers een soort barrière waardoor de UVB-straling moeilijker tot de huid kan doordringen, maar kunnen wel meteen na de lichttherapie gebruikt worden.

 Ik begon voorzichtig met een sessie van 1 minuut (3 minuten mag ook) en bouwde de duur zo langzaam op met telkens een extra minuut volgens het modelschema. Hoewel ik even vreesde dat het oncomfortabel zou zijn om ’s morgens half wakker en ongekleed te blijven staan, verspreidt de lamp een aangename warmte. Een biepje waarschuwt wanneer de ingestelde tijd half om is en je moet omdraaien. Ook vallen de lampen na de instelde tijd automatisch uit, dus slaapkop-proof! 

Het zou een tweetal maanden duren voor ik echt resultaat merk, dus nu zal het zaak zijn om de routine aan te houden. Ik ben zeer benieuwd en houd jullie op de hoogte van mijn voortgang.

Heb je een specifieke vraag hierover, laat het ons weten op info@allergienet.be