Uitsluitend borstvoeding geven kan de kans op eczeem verlagen.

Kinderen die uitsluitend borstvoeding kregen tijdens de eerste drie maanden van het leven hadden aanzienlijk minder kans op eczeem op de leeftijd van 6 jaar in vergelijking met leeftijdgenoten die geen borstvoeding hadden gekregen of voor een kortere tijd, volgens onderzoek gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse Academie van Allergie, Astma en Immunologie 2019.

Eczeem is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een extreem jeukende huid die, wanneer deze wordt bekrast, ontstoken raakt. Hoewel genen en het milieu bij deze ontstekingsziekte betrokken zijn, blijven veel vragen onbeantwoord.  Zoals hoe dit het beste kan voorkomen worden?  Volgens het Centrum van Ziektecontrole en Preventie (CDC) hebben baby’s die borstvoeding krijgen minder risico’s voor het ontwikkelen van veel chronische aandoeningen, waaronder astma en obesitas.

“Het bewijs dat exclusief borstvoeding geven kinderen beschermt tegen het ontwikkelen van eczeem later in het leven blijft gemengd,” zegt Katherine M. Balas, BS, BA, een klinisch onderzoeksassistent bij Children’s National en de hoofdauteur van de studie.

Balas en collega’s bekeken gegevens verzameld in Infant Praktijkstudies voor zuigelingenvoeding II.  Deze studie volgde eerst het dieet van ongeveer 2.000 zwangere vrouwen vanaf hun derde trimester en onderzocht de voedingspraktijken via het eerste levensjaar van hun baby’s. In hun vervolgonderzoek werd gekeken naar de gezondheid, ontwikkeling en voedingspatronen van 1.520 van deze kinderen op 6-jarige leeftijd.

Ongeveer 300 van de kinderen hadden op enig moment in hun leven de diagnose eczeem en 58,5 procent van de 6-jarigen had eczeem op het moment van de CDC / FDA Year Six Follow-Up. Kinderen met een hogere sociaaleconomische status of een familiegeschiedenis met voedselallergieën hadden een hogere kans om te worden gediagnosticeerd met eczeem.

“Kinderen die drie maanden of langer exclusief borstvoeding kregen hadden significant minder kans (aangepaste kans ratio: 0,477) om voortgezette eczeem te hebben op de leeftijd van 6, in vergelijking met leeftijdgenoten die nooit borstvoeding hebben gehad of die minder dan drie maanden borstvoeding hebben gehad”. “Hoewel exclusieve borstvoeding mogelijk niet voorkomt dat kinderen eczeem krijgen, kan het hen beschermen tegen langdurige opflikkeringen.”

 

Children’s National Health System. “Exclusive breastfeeding lowers odds of some schoolchildren having eczema.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 February 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190224100430.htm>. Geraadpleegd op 17/03/2019