Krabben prikkelt je darmen om allergische reacties te veroorzaken op voedsel.

Krassen op de huis activeren immuuncellen die betrokken zijn bij allergische reacties in de dunne darm, volgens onderzoek bij muizen. Deze huid-darmcommunicatie helpt bij het verlichten van de relatie tussen voedselallergie en atopische dermatitis (een soort eczeem). De studie werd ondersteund door de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), geleid door onderzoekers van het Boston Children’s Hospital.

Orrling and Tomer S [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Atopische dermatitis is een sterk risicofactor voor het ontwikkelen van voedselallergie, maar de precieze relatie tussen de twee blijft onduidelijk. Omdat jeuk een belangrijk symptoom is van atopische dermatitis, krabben mensen met de ziekte, vooral baby’s, vaak op hun huid. De huidige studie stelt voor dat krassen op de huid tot uitzetting van mestcellen in de darm leiden.

De onderzoekers ontdekten dat sommige cellen in de huid reageren op krabben (bij de muizen werd dit gesimuleerd door het aanbrengen en verwijderen van kleine stroken tape) door een cel-signalerend eiwit te produceren dat IL-33 wordt genoemd en dat de bloedbaan binnengaat. Wanneer IL-33 de darmen bereikt, werkt het samen met IL-25, een eiwit dat wordt uitgescheiden door cellen in de darmwand, om type 2 aangeboren lymfoïde cellen (ILC2s) te activeren. Geactiveerde ILC2s maken twee extra cel-signalerende eiwitten, IL-13 en IL-4, waarvan werd vastgesteld dat ze verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van darmmestcellen.

De onderzoekers ontdekten ook dat naarmate de mestcellen groter werden, de darmwand meer doorlaatbaar werd, waardoor het gemakkelijker was voor allergenen om in de weefsels te komen. Met name muizen waarbij tape werd aangebracht en verwijdert, hadden zwaardere reacties op voedselallergeen dan muizen die dat niet ondergingen.

Hoewel er extra werk nodig is om de relevantie van de bevindingen voor de mens te bepalen, suggereren de onderzoekers dat pogingen om jeuk te beperken potentieel de ernst van voedselallergie bij mensen met atopische dermatitis kunnen verminderen.

Bron: Science Daily, “Scratching the skin primes the gut for allergic reactions to food, mouse study suggests”, 24 Maart 2019