4 verschillende typen constitutioneel eczeem.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben 4 verschillende types van constitutioneel eczeem geïdentificeerd.  Met deze resultaten bevestigen ze dat atopische dermatitis een aandoening is die op individueel niveau verschillende oorzaken en mechanismen heeft.

De onderzoekers ontdekten vier specifieke patiëntengroepen.

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4
hoge eczeemscore en een hoog aantal chemokinen, weefselremmers van metalloproteïnase 1 en oplosbare CD14 lage eczeemscore met onder andere een laag aantal IFN-alfa en vasculaire endotheliale groeifactor hoge eczeemscore met een laag niveau van IFN-bèta, IL-1 en epitheliale cytokinen.

 

lage eczeemscore maar onder meer hoge niveaus van de ontstekingsbiomarkers IL-1, IL-4, IL-13
  • Chemokinen = chemotactische cytokines,
  • Metalloproteïnase = molecule
  • CD14 (co)receptor
  • Eczeemscore: score gebruikt ter identificatie van eczeem rekening houdend met roodheid, zwelling en krabletsels.
  • IFN-alfa: natuurlijke eiwitten die in de cellen van menselijk immuunsysteem worde afgescheide na contact met virussen, bacteriën of schimmels.
  • Ontstekingsbiomarkers IL-1, IL-4, IL-13: Interleukines spelen belangrijke rol bij ontstekingsreacties. (overproductie van IL-4 is geassocieerd met allergie)

De onderzoekers verwachten dat men in de toekomst op basis van bloedserumanalyse de specifieke patiëntgroepen met atopisch eczema kan identificeren en zo beter de behandelingsmethoden kan afstemmen.

Bron: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30583-3/abstract