Eczeem is van alle seizoenen, maar vaak lastiger in de winter!

Vaak zeggen eczeem patiënten me dat ze het in de winter moeilijker hebben.  Ikzelf merk het ook, van zodra de verwarming aan gaat neemt eczeem toe.  Misschien heeft het iets te maken met het feit dat de verwarming fijn stof en restanten van pollen het huis inblaast of misschien zijn het de huisstofmijten die weer wat actiever worden?

Heb je allergie en eczeem is het raadzaam je goed bewust te blijven of een bepaalde allergie niet aan de oorzaak ligt van het eczeem.  Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je eczeem toeneemt omdat we veel meer droge lucht hebben in de winterperiode.  Daarmee bedoel ik dan vooral het binnenklimaat van onze woningen.  Want in België blijven we niet gespaard van regenbuien uiteraard.  Een goede luchtvochtigheid zorgt ervoor dat reeds gevoelige eczeem huid niet te snel uitdroogt.  Ook de snelle afwisseling tussen koude buitenlucht en droge warme binnenlucht is niet zo positief voor onze huid.

foto sanseveria
sanseveria

We kunnen er gelukkig wel iets aan doen.  Om te beginnen een goed stabiel binnenklimaat.  Houd de temperatuur onder de 25 graden en zorg voor een goede vochtigheidsgraad.  Dit laatste kan je gemakkelijk controleren door het gebruik van een metertje (hygrometer).  Houd in de wintermaanden vochtigheidsgraad tussen de 35% en 55%.  Om dat te bereiken kunnen enkele eenvoudige zaken helpen.  Plaats waterbakjes op de verwarmingselementen bijvoorbeeld.  Of neem voldoende kamerplanten in huis.  Dat is niet alleen goed voor de luchtvochtigheid maar helpt ook de lucht te zuiveren (uitfilteren van vb. formaldehyde en koolstofmonoxide).

Natuurlijk opletten als je bepaalde allergieën hebt.  Niet alle kamerplanten zijn geschikt.  Ficus is te vermijden.  Mijn favoriete plant is de Chlorophytum comosum, graslelie voor de vrienden.  Een enorm populaire plant die zeer gemakkelijk groeit.  Zeer geschikt voor mensen met weinig tijd en niet zo’n groene vingers.  Ook zeer geschikt zijn vrouwentongen (Sanseveria).  Weinig lucht nodig en ook weinig verzorging.  Iedere kamer zo zijn plantje.  Andere planten die zeer geschikt zijn; Scindapsus (heeft zeer weinig licht nodig), Dracaena of drakenbloedboom en zelfs klimop (Hedra Helix).  Teveel is nooit goed natuurlijk, probeer de luchtvochtigheid niet te hoog te brengen want dat kan weer een averechts effect hebben en we willen natuurlijk geen schimmels in huis.

Maar er is en blijft natuurlijk wel het feit dat je eczema hebt.  De huid extra verzorgen is op sommige momenten aan te raden.  Een dun laagje vochtinbrengende crème kan soms wonderen doen om je huid optimaal in conditie te houden.  Mijn voorkeur gaat toch uit naar speciale verzorgingsproducten voor de eczeemhuid met een zo zuiver mogelijke samenstelling.  Kwestie van de eczeemhuid niet nodeloos te prikkelen of te irriteren.

Gebruik bij opstoten zeker na het douchen een vochtinbrengende crème, want een warme douche of bad kunnen deugd doen maar ze ontrekken ook wel wat vocht uit de huid.  Een naverzorging herstelt de balans.

Als het nodig is, gebruik medicatie en cortisone crème.  Beter er vroeg bij zijn dan te wachten tot je lichaam erg is aangetast of je wondjes geïnfecteerd raken.

 

Heb jij nog tips, mail ze gerust naar ons.