Kindje met eczeem in bad is geen probleem!

Ouders met een eczeem kindje kregen vroeger weleens de aanbeveling om hun kindjes niet te vaak te wassen.  De Amerikaanse onderzoekers Dr, Cardona, Dr Stillman en Dr. Jean onderzochten deze ‘aanbeveling’ verder on kwamen tot de conclusie dat frequent baden geen kwaad kan zolang je de huid na afloop maar voldoende hydrateert.

Mensen met eczeem krijgen vaak het advies om baden en douchten te beperken omdat dit de huid uitdroogt.  De onderzoekers analyseerden het beschikbare wetenschappelijke bewijs en kwamen tot de conclusie dat je weliswaar best zeep kan vermijden maar dat dagelijks baden op zich geen probleem vormt.kindje in bad

Zoals iedereen weet zal je door te baden of douchen vuil, maar ook allergenen van huid verwijderen.  De onderzoekers raden aan om geen zeep te gebruiken maar een pH neutraal product en om na het reinigen van de deze droog te deppen en dan een hydraterende crème aan te brengen.  Zo draag je bij tot een gezonde huid en kan je infecties vermijden.  Algemeen raden artsen voor mensen met eczeem aan om het baden of douchen te beperken tot maximum 10 minuutjes en niet met te warm water, dit zou de huid te veel uitdrogen.

Toch roept Dr. Cardona op om vooral de eczeem kinderen goed te observeren en als ouder je instinct te volgen.  Als na frequent baden het eczeem zou verergeren is het toch raadzaam om de bad frequentie te verminderen.  Zoek vooral hulp van een gespecialiseerde arts bij verergering van eczeem.

De conclusie van hun onderzoek is dat er geen redenen zijn om jonge kindjes niet dagelijks in bad te stoppen, zolang je onmiddellijk na het baden een goede vocht inbrengende crème gebruikt.  Smeren is het belangrijkste deel om de eczeem huid van kindjes te verzorgen.

Noot redactie: zwemmen is ook voor eczeem kindjes een goed en gezond tijdverdrijf, zolang de eczeem geen of weinig wondjes heeft en dat je nadien je goed afspoelt en de huid verzorgt met een hydraterende crème.

 

Bron: http://www.annallergy.org/article/S1081-1206(16)30264-2/fulltext