Eczema gelinkt aan andere gezondheidsproblemen!

Volgens een studie gepubliceerd in ?the journal of Allergy and Clinical Immunology? zijn mensen die lijden aan eczema vatbaarder voor hartproblemen, verhoogde bloeddruk en cholesterol.

Het is niet helemaal duidelijk of dit te wijten is aan eczema zelf of aan een ongezonde levensstijl.

Eczema start vaak in de vroege kinderjaren en geeft dikwijls een lager zelfbeeld.  Dit zou mee de oorzaak kunnen zijn van een ongezondere levensstijl.  Mensen met eczema zouden minder sporten omdat zweet nu eenmaal jeuk stimuleert.  Ook roken en drinken mensen met eczema meer dan volwassen zonder deze ziekte.  Maar ook de effecten van de chronische ontstekingen van de huid dragen bij aan het risico.

De studie onderzocht meer dan 61000 volwassen tussen 18 en 85 jaar.  Het onderzoek toonde aan dat mensen met eczema 54% meer kans hadden om zwaar obees te zijn, 48% meer kans hebben op een hoge bloeddruk en 1/3 meer kans op hoge cholesterol in vergelijking met mensen zonder eczeem.

Het is niet onlogisch om aan te nemen dat de stress van het leven met eczeem, de jeuk en het verlaagde zelfbeeld bijdragen tot het verhoogde risico voor hoge bloeddruk en hartproblemen.  Een zeer vroege begeleiding zowel fysisch als emotioneel kan helpen.  Helaas lig in België de nadruk bijna enkel op het fysieke aspect van deze huidaandoening

Bron: Jan. 8, 2015 Journal of Allergy and Clinical Immunology