Een stapje dichterbij…?

Tot 20 percent van kinderen en 7 percent van volwassenen heeft te kampen met atopisch eczeem. Jeuk droge schilferende huid met vaak huidontstekingen zijn algemeen bekend als erg vervelende kenmerken. Vaak is het nog gissen naar de precieze oorzaak van eczema.Maar wel staat vast dat de gist ‘malassezia sympodialis’ een mogelijke trigger is voor het uitbreken van eczema.Deze schimmel komt voor op de gezonde huid zowel bij mens en dier http://en.wikipedia.org/wiki/Malassezia

Mensen met eczema hebben een huid die minder goed afsluit waardoor deze schimmel de kans krijgt om de huid dieper te penetreren. Vooral als de huid beschadigd is. Daar kan deze gist dan weer extra ontstekkingen veroorzaken.Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut (http://ki.se/?l=en) hebben zes antimicrobiële peptiden gevonden diein staat zijn om deze gist te vernietigen, (peptiden zijn ketens van aminozuren)zonder de huid te beschadigen.

Ondanks het feit dat de onderzoekers zelf aangeven dat ze zich nog in het beginstadium bevinden en dat menslijke trials nog veraf zijn, blijft dit hoopvol nieuws. In de toekomst zal deze bevinding allicht kunnen bijdragen in het behandelen van eczema.