Prenatale blootstelling ftalanten verhoogd risico op eczeem aanzienlijk.

Onderzoek gepubliceerd in het vaktijdschrift “environmental health perspectives” suggereert een link tussen ftalaten en eczema.

Ftalaten, of weekmakers in de volksmond, zijn een verzamelnaam voor een groep van honderden verschillende derivaten van organisch ftaalzuur en de bijbehorende zouten. De afgeleide esters zijn meestal kleur-, geuren smaakloos en zijn zeer vluchtig.

De toepassing van deze “weekmakers” van kunststof is heel breed. Ze zijn terug te vinden in ondermeer vloerbedekking, kabels, verven, vernis en zelfs in nagellak en medicatie.

Over de gezondheidsrisico’ van een lage dosis aan ftalaten is weinig bekend. Maar herhaalde, continue of blootstelling aan hogere dosissen wordt vaak in rechtstreeks verband gebracht met verstoring van de hormoonhuishouding bij de mens, misvormingen van de voortplantingsorganen, kanker, allergie, astma en nu ook eczema.

Ftalaten zijn zo wijdverspreid dat het vermijden van deze stoffen onmogelijk is geworden. Er is blootstelling door stof dat partikels kunststof bevat of door huidcontact afkomstig van vb, speelgoed, computerbehuizingen, verpakkingsmateriaal, wegwerphandschoenen, enz…

Het onderzoek door oa. Allan Just (Columbia University, New York, USA) stelt dat prenatale blootstelling aan ftalaten (specifiek BBzP) het risico in het ontwikkelen van eczema vergroot bij kinderen. Het is al langer geweten dat erfelijke factoren of blootstelling aan sigarettenrook het risico vergroot.

Het onderzoek volgde 407 niet rokende moeders an hun kinderen van Afrikaanse en Dominicaanse afkomst. De vrouwen werden op regelmatige tijdstippen getest op aanwezigheid van ftalanetn in de urine gedurende hun zwangerschap. 30% van de kinderen ontwikkelde eczema voor het tweede levensjaar. Het onderzoeksteam berekende dat een stijging van 5,7ng per ml in MBzP (ftalaat) in de urine geassocieerd kon worden met een stijging van 52% risico op het ontwikkelen van eczema voor het tweede levensjaar.

Deze conclusies dragen bij tot de toch al lange lijst van risico’s verbonden aan ftalaten. (oa. Ontwikkelingsstoornissen, ontwikkelings- en gedragsproblemen bij kinderen)

Hoewel de toepassing van bepaalde ftalaten in speelgoed en producten voor kinderen strenger gereglementeerd is door de Europese unie zijn deze stoffen nog steeds overal aanwezig in andere gebruiksvoorwerpen.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ftalaat

http://www.news-medical.net/news/20120629/Link-between-phthalates-and-early-eczema-uncovered.aspx

http://www.oivo-crioc.org/files/nl/5361nl.pdf

http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/report/2007/6/gif-in-huisstof.pdf